Stel je voor, een gebouw of omgeving waarin je gezonder wordt, je goed voelt en écht gelukkiger wordt…

Ik neem je graag mee in mijn nieuwe ontwerpvisie, volledig toegespitst op het vergroten van de geluksbeleving van bewoners en gebruikers. Dat is Form Follows Happiness: vormgeving die maximaal bijdraagt aan ons levensgeluk.

Door fysieke-, mentale- en sociale aspecten te combineren is het mogelijk om omgevingen te creëren die stress reduceren, het slaapritme verbeteren en sociale contacten vergroten. Omgevingen die stimuleren om te bewegen en zich volledig aanpassen naar jouw behoefte; waar je kunt ontspannen of die juist prikkelen en activeren.

Eerste praktijkvoorbeeld

De transformatie van het hoofdkantoor GGD Zuid-Limburg is geheel volgens deze unieke ontwerpmethodiek ontwikkeld en dus het eerste praktijkvoorbeeld van Form Follow Happiness.

Activity-based

In co-creatie met ruim 200 medewerkers heb ik een innovatieve en inspirerende werkplek ontwikkeld, waarbij welzijn en gezondheid van bezoekers en medewerkers centraal staat. Van een informele setting aan de bar en loungezitjes tot coupézitjes en afgeschermde vergaderruimtes. En van flexplekken in open setting tot concentratiewerkplekken en telefooncellen. Informeel, inspirerend, prikkelend of juist rustgevend.

Empathie en happiness

Voor ouderenhuisvesting in Roermond is de Form Follow Happiness-filosofie gekoppeld aan het ‘Empathisch Wonen’-concept van TU Eindhoven: een gebouw als mantelzorger met als doel bewoners te ondersteunen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen.

Ontmoeten en bewegen

Door de appartementen te groeperen rondom echte woonstraten zijn op de verschillende verdiepingen een grote diversiteit aan plekken gecreëerd en  worden (informele) ontmoetingen én bewegen gestimuleerd. Het buitengevoel in de woonstraten wordt versterkt door de introductie van een daglichtplafonds met dynamische verlichting die bijdraagt aan een optimaal bio-ritme.

Collectief

De Parkwoningen in Heilust zijn geprojecteerd rondom centraal collectief hof voor gezamenlijke activiteiten. Naast het stimuleren van ontmoeten, bewegen en ontspannen nemen bewoners eigenaarschap in het openbare domein. Zo verbetert onze leefomgeving stap voor stap en draagt deze maximaal bij aan het bewonersgeluk.

Inspirerende onderwijsomgevingen

Ook in het onderwijs is veel winst te behalen. Hiervoor ben ik momenteel een nieuwe generatie schoolgebouwen aan het ontwikkelen: inspirerende ‘activity-based’-onderwijsomgevingen die maximaal bijdragen aan de gezondheid en welzijn van zowel leerlingen als docenten.

Financieel

Naast de maatschappelijke impact is dit ook financieel zeer interessant. Als alle gebouwen zouden worden ontworpen volgens de ‘Form follows Happiness’-filosofie zou wereldwijd €4.000 miljard per jaar worden bespaard alleen al op gezondheidszorg!

Het hoeft niet eens meer te kosten, het gaat vooral om het maken van de juiste keuzes…

Geïnspireerd? Laten we samen zorgen dat ook jij gelukkiger wordt in jouw omgeving!