LivingLab Empathisch Wonen Roermond

Een gebouw als mantelzorger: hoe kunnen bewoners worden ondersteund om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen?

Dat is empathisch wonen!

In nauwe samenwerking met Nester en TU Eindhoven hebben we dit unieke project als Living Lab opgezet. Zo wordt in de praktijk getest of het ontwerp ook functioneert zoals bedacht.

Een inspirerend en zeer vernieuwend project, volledig ontworpen vanuit het perspectief van de bewoners!

OPDRACHTGEVER
Woningstichting Nester

LOCATIE
Bredeweg Roermond

PROGRAMMA
59 woonzorg-eenheden  in 3 typologiën

Innovatieve woonstraten

Het appartementengebouw is volledig opnieuw uitgevonden; in plaats van een donkere corridor hebben we iedere verdieping opgezet als echte woonstraat met verschillende pleinen. Clusters van 4 individuele woningen –in 6 uitwisselbare woningtypes- zijn gegroepeerd rondom zo’n plein, compleet met zitbanken, straatlantaarns en groen.

Het buitengevoel in de woonstraat wordt versterkt door de introductie van een daglichtplafond met dynamische verlichting. Deze verlichting volgt het circadiaans ritme van de bewoners met fel, blauw-wit licht in de ochtend en gedimd, warm wit licht in de avond.

Ontmoeten en bewegen

Door 6 woonstraten op elkaar te stapelen is een uniek gevelontwerp gecreëerd, waarbij de bewoner zijn individuele woning aan de buitenzijde herkent. Iedere verdieping/woonstraat krijgt een eigen sfeer en invulling met specifieke activiteiten, geïnspireerd op markante plekken in de stad Roermond. Door op verschillende verdiepingen een grote diversiteit aan plekken en activiteiten te bieden worden (informele) ontmoetingen én bewegen gestimuleerd.

De centrale trap is zeer bijzonder. Een luie trap én tussenleuning zorgt voor maximale ondersteuning en toegankelijkheid voor oudere bewoners. Zo wordt traplopen gestimuleerd, één van de beste bewegingsoefeningen om lang vitaal te blijven!

Gerelateerde projecten

wijkzorgcentrum Nulland Kerkrade

wozoco De Wiejerd Montfort – Wonen Limburg

wozoco Born – Pergamijn