Woonzorgcomplex van de toekomst – Auxiliatrixpark Venlo

In nauwe samenwerking met De Zorggroep hebben we een uniek woonzorgconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

Alle groepswoningen zijn gelegen rondom een besloten patiotuin en baden in daglicht.

Daarnaast is veel aandacht besteed aan loopcircuits en specifieke actieve zones voor ontmoeten en beleving als prikkelarme zones voor rust en ontspanning.

OPDRACHTGEVER
De Zorggroep

LOCATIE
Auxiliatrixpark Venlo-Zuid

PROGRAMMA
80 woonzorg-eenheden PG / somatiek in 8 groepzorgwoningen

Uniek ruimtelijk concept

Waarbij normaal gezien wordt uitgegaan van de context / directe omgeving en hieruit een gewenst gebouwvolume wordt bepaald, hebben we de ontwerpvolgorde bij dit project volledig omgekeerd.
We zijn gestart met de meest ideale zorgstudio -compleet met ruime zorgbadkamer en tilliftsysteem-, die ruimte biedt aan zowel bewoners met een somatische zorgvraag als phychogeriatrische problematiek. Hierdoor is het mogelijk om verschillende doelgroepen binnen dezelfde groepszorgwoning te huisvesten en is het woonzorgcomplex dus zeer flexibel inzetbaar.
Op basis van deze zorgstudio is de meest optimale structuur voor de groepszorgwoning ontwikkeld, georganiseerd rondom een centrale patiotuin.

Door de ruimte daglichttoetreding wordt de biologische klok van bewoners optimaal gekalibreerd met als gevolg een betere nachtrust voor bewoners en rustigere nachten voor de medewerkers.
Rondom een centrale patio is een rondgaand loopcircuit geïntroduceerd, met name voor de specifieke PG-doelgroep van ‘dolers’. De looproute komt iedere keer terug bij de centraal gelegen Buurtruimte en centraal gelegen Leefkeuken tussen 2 woongroepen.
Vervolgens zijn de woongroepen om-en-om geschakeld tot 2×2 clusters binnen twee losstaande éénlaagse gebouwen in de bijzonder fraaie parkachtige omgeving.
Ook in de architectuur komt de kleinschaligheid van het ontwerp tot uitdrukking in verspringende gevels, afwijkende baksteensortering en accenten in berkenhout.

Co-creatie

Direct na de eerste schetsen hebben we een intensief en uitgebreid proces van co-creatie opgezet met ruim 40 medewerkers uit alle disciplines binnen De Zorggroep aangevuld met specialisten zoals huisartsen, fysio- en ergotherapeuten.
Hierdoor is maximaal kennis verzameld over de specifieke kenmerken en wensen van de beoogde doelgroepen maar ook veel praktische handreikingen vanaf de dagelijkse werkvloer.
Zo hebben we gezamenlijk belangrijke uitgangspunten vastgesteld én de absolute voorkeur uitgesproken om alle ruimten op begane grond te situeren.

Daarnaast is in verschillende workshops de meest optimale badkamer ontworpen (compleet met uitvergrote plattegronden en los meubilair) en hebben we de uitgangspunten voor een passieve- en actieve zone in de Buurtruimte vastgesteld en de ideale Leefkeuken bedacht, met een centraal kookeiland voor maximale interactie met bewoners.
De co-creatie-sessies leveren niet enkel zeer brede expertise, maar ook maximale betrokkenheid en -draagvlak onder de medewerkers.
Met als resultaat een prettige leefomgeving voor bewoners én een aangename werkomgeving voor medewerkers!

Gerelateerde projecten

wijkzorgcentrum Nulland Kerkrade

wozoco De Wiejerd Montfort – Wonen Limburg

wozoco Born – Pergamijn