Cultuurcluster Heerlerheide

De markante transparante koeltoren vormt het nieuwe hart van voormalige mijnkolonie Heerlerheide. We hebben nadrukkelijk de verbinding met de steenkolenwinning gezocht en dit op eigentijdse wijze vertaald.

De combinatie van gemeenschapshuis, grand café en bibliotheek maakt dit gebouw tot dé ontmoetingsplek voor de wijk. Na een moeilijke periode door de mijnsluiting hebben de inwoners eindelijk weer een wijk om trots op te zijn.

OPDRACHTGEVER
woningstichting Weller / Jongen Projectontwikkeling / gemeente Heerlen

LOCATIE
Corneliusplein Heerlerheide

PROGRAMMA
20.700m2 cultuurcluster met theaterzaal 1000 personen, commerciële ruimten, 50 appartementen, parkeergarage 270 voertuigen

Parabolische hyperboloïde

De bijzondere dubbel-gekromde transparante gevel bestaat enkel uit rechte elementen. Doordat we de elementen parallel 2d en 3d hebben uitgewerkt en dit direct in het digitale productieproces konden inladen kon dit worden gerealiseerd binnen een uitdagend budget.

De expressieve gevel wordt ook ingezet om energie te winnen; in de winter, voor- en najaar wordt passieve zonne-energie via het centrale atrium verzameld en gedistribueerd door de gebouwen. Voor de zomerperiode hebben we een unieke meedraaiende zonwering ontwikkeld. Zo wordt ruim 70% van de zon geweerd en de koellast tot een minimum beperkt.

Gerelateerde projecten

Maatschappelijk Hart Treebeek

Wijksteunpunt Schandelen Heerlen